Stappenmethode

De stappenmethode is een lesmethode om kinderen te leren schaken. Veel scholen en schaakclubs in onder meer Nederland, België, Duitsland en Zwitserland gebruiken de methode voor hun schaaklessen. De methode bestaat uit zes stappen. Bij iedere stap hoort een handleiding met lessen voor de trainer en een werkboek met opgaven voor de leerlingen. Jeugdschaak België past deze methode reeds sinds meerdere jaren toe en met succes.

De methode werd ontwikkeld door Cor van Wijgerden en Rob Brunia. Ze heeft als voordeel dat ze pedagogisch goed opgebouwd is. Bovendien wordt ze quasi door gans Vlaanderen toegepast. Wie de methode volgt, kan ze ten allen tijde vervolledigen in om het even welke schaakclub.

Jeugdschaak België richt het volledige traject in, beginnend bij stap 1 tot en met 6, waarbij elk jaar een nieuwe stap kan gevolgd worden. Stap 6 maakt deel uit van een tweejaarlijkse cyclus. Op het einde van een lessenreeks volgt een examen om toegang tot de volgende stap te bekomen.

Wanneer zijn er lessen ?

De lessen voor stap 1 tot en met stap 6 worden gegeven op zondagmorgen in het cultureel centrum van Strombeek-Bever vanaf 10 uur en duren ongeveer 2 uur. Elk jaar zijn er minimaal 20 lesdagen.

Een volledig overzicht wanneer welke les doorgaat kan je vinden op onze kalender.

Ook competitie is belangrijk

Schaken is meer dan alleen puzzels oplossen. Je moet het ook actief beleven. Vandaar dat we het aansluiten bij een schaakclub aanmoedigen vanaf stap 3. Voor iedereen tot en met stap 3 organiseren we zelf drie maal per jaar een klein toernooitje. 

Kostprijs van de lessen

De lessen kosten 150 euro per leerling. Inbegrepen in deze prijs is:

  • Het werkboekje van de corresponderen stap
  • Het lesmateriaal
  • Gratis deelname aan drie minitoernooien voor stappen 1, 2 en 3