Deze zondag viert het CC van Strombeek haar 50ste verjaardag en hadden we geen zalen ter beschikking voor onze gebruikelijke schaaklessen. Ook met Hemelvaart en Pinksteren is het CC voor ons gesloten. Dat betekent dat we in de maand mei minder activiteiten hebben dan normaal.

Maar niet getreurd, we gaan er flink tegenaan met het mini-toernooi op 14 mei. Hieronder alvast een aantal puntjes dat je moet weten.

1. Hoe kan in deelnemen en inschrijven

Het organiseren van een minitoernooi vergt langs onze kant wat werk. We weten dus graag hoeveel deelnemers we zullen hebben. Zo kunnen we de zaal klaarzetten met het juiste aantal borden en zijn we zeker dat we genoeg prijzen hebben. Zo kunnen we stipt op tijd beginnen.

Daarom is inschrijven vóór vrijdagavond (12 mei) verplicht om zeker te zijn van je deelname. Dit doe je door een mailtje te sturen naar jan.vanhercke@jeugdschaak.be. Daarin vermeld je de naam en voornaam en stap van de geïnteresseerden.

Let op! Het mini-toernooi is enkel voor spelers van stap 1 tot en met 3.

2. Hoe weet ik dat ik ingeschreven ben ?

Iedereen die mij een berichtje stuurt krijgt altijd een bevestiging van mij van de inschrijving in de loop van de dag.

3. Wanneer moeten we afkomen om te spelen ?

Schaken doe je met twee, en dus moeten we absoluut zeker zijn dat iedereen die ingeschreven is ook aanwezig is. Het zou niet leuk zijn spelers in te delen die er nog niet zijn. Daarom moet je aangemeld zijn tussen 13u30 en 13u45.

Daarna wordt aan alle aanwezigen de regels en de afspraken tijdens het toernooi dan uitgelegd. Om 14 uur stipt begint het toernooi.

4. Hoe verloopt het toernooi

Het tempo is 10 minuten per speler per partij. Er worden eerst 4 ronden gespeeld tussen alle deelnemers onderling. Daarna wordt een rankschikking gemaakt en wordt men in groepjes van 4 spelers ingedeeld. Die spelen nadien nog 3 ronden.

5. Wie maakt kans op een prijs

Iedereen. We voorzien speelgoed voor iedereen. Het resultaat behaald in de laatste 3 ronden (groepjes van 4) bepaalt wie het eerst een prijs mag uitkiezen.

6. Is het eerlijk een stap 1 tegen een stap 3 te laten spelen

Natuurlijk niet, daarom is er een handicap voorzien. Hoe groot de handicap is wordt bepaald door het niveauverschil. Elke stap komt overeen met een spelniveau:

  • Stap 1: niveau 1
  • Stap 2: niveau 2
  • Stap 2+: niveau 3
  • Stap 3: niveau 4

De speler van het hoogste niveau krijgt minder stukken om mee te spelen. Dat maakt de uitdaging dus groter. Dit betekent:

  • 1 niveau verschil: zonder dame
  • 2 niveaus verschil: zonder dame en toren op de a lijn
  • 3 niveaus verschil: zonder dame en twee toren

Een gemakkelijk matbeeld door de sterkere speler (bijvoorbeeld herdertjesmat) is hiermee onmiddellijk uitgesloten. De sterkere speler zal dus ook effectief zeer aandachtig moeten spelen en alle vaardigheden gebruiken om te kunnen winnen.

7. Wanneer is het toernooi gedaan

Een ronde duurt ongeveer 20 minuten. We houden ook ook een kwartier pauze na ronde 4. Praktisch is alles rond 17 uur afgerond.