Jeugdschaak.be organiseert sinds 1998 deze vriendschappelijke ontmoeting met 20 jeugdspelers. We kunnen dus stilaan wel van een traditie spreken. Deze 18de ontmoeting vond plaats in Engeland, volgend jaar ontvangen we de Engelse spelers.

De Engelse spelers zijn eigenlijk de national chess junior squad (http://www.ncjs.co.uk/) die maandelijks een dergelijke ontmoeting hebben. Dit team is na 5 voorrondes en een selectie tornooi samengesteld uit de beste juniors, en in Engeland is dat de min11. Om de strijd toch een beetje evenwichtig te houden treedt België aan met een groep min12 versterkt met de min14.

Deze wat eigenaardige combinatie is tot stand gekomen omdat de Engelsen een spannende match willen, niet noodzakelijk winnen. Want zoals zo dikwijls willen we onze spelers laten voelen dat ze nog wat werk hebben. Is het wel een evenwaardige strijd kunnen we wel in vraag stellen, want van de 18 keren hebben we slechts 5 keer gewonnen, maar deze naakte cijfers tonen niet dat het meestal met zeer klein verschil is. Dit jaar niet anders.

vl-en-1De busreis van 7 uur (met de boot) vraagt heel wat van de spelers, maar wordt wel als uniek ervaren, voor de meeste spelers is het de eerste boot-trip. Dan de match zelf, twee partijen van 50min + 10sec/zet. De heenronde verliep gelijk opgaand, maar we verloren met het kleinste verschil; 10,5-9,5. (ergens een partij teveel verloren). De terugronde verliep in eerste instantie iets minder spannend, want met een stand van 9,5-6,5 met nog 4 partijen te gaan is nu niet direct voorspoedig te noemen. Een van de spelers vroeg me hoe hij remise moest voorstellen in het Engels. Ik heb hem gezegd dat dat geen optie was, alhoewel 2 paarden met 2 pionnen tegen Loper en 5 pionnen niet echt veel hoop op winst gaf. We verloren de volgende partij, zodat Engeland zeker was van de winst. De laatste 3 partijen werden dan met het mes tussen de tanden op indrukwekkende manier uitgetikt door de Belgische spelers. Maar dat verandert niks aan de uitslag, 10,5-9,5 ook in de terugronde. De Engelse teammanager gaf toe dat hij heel erg onder de indruk was want hij trad nog nooit aan met zo’n sterk team. Zie prestatie tabel achteraan.

vl-en-5Daarna werden we verrast op een BBQ die bij iedereen in zeer goede aarde viel, de spelers, Engelse en Belgische begonnen spontaan te voetballen, rugby-en, etc….. Daarvan heb ik de stand niet bijgehouden trouwens, maar ik ben ervan overtuigd dat we die match wel wonnen. Daarna iedereen met de nodige discussie naar de gastgezinnen. Volgens ons een zeer waardevol gegeven want de kids komen in een totaal vreemde omgeving, andere voeding, gewoontes, taal, etc… Telkens krijg ik daarna van de gastgezinnen de boodschap dat het super lieve kinderen zijn, en van de kinderen dat het gewoon onvergetelijk leuk was. Zo leren ze ook nog dat ze in een vreemde omgeving zich op hun gemak mogen voelen.

Jasper Beukema 1,5
Daniel Dardha 1
Theo Kolp 1
Robbert Decruyenaere 2
Dries Van Malder 1
Fleur Swennen 0,5
Sim Maerevoet 2
Kobus Michielsen 0
Daniele Muzzi 2
Jarid Piceu 1
Joppe Raats 0
Constantijn Beukema 2
Daria Vanduyfhuys 1,5
Juliette Sleurs 0,5
Tibe Debunne 0
Igor Vanduyfhuys 0,5
Jorit Da Silva Heleno 1
Steven Wuytens 0
Meindert Caudron 1
Bernd Cotman 0,5

De zondag spelen we traditioneel een rapid tornooitje waarbij de IA Peter alles manueel Zwitsers paart zodat er telkens een Belgische speler het opneemt tegen een Engelse speler. Traditioneel winnen we die match, maar tja dat is niet de echte match natuurlijk. Van de spelers die op zaterdag 2 punten haalden toonde Constantijn zich de sterkste op zondag met maar liefst 4 op 4. Hij werd uitgeroepen tot de beste Belgische speler van de match.

Op zondag tevreden de bus op en terug naar huis, en beginnen aan een nog sterker team voor 2016.

Deze match is deels ontstaan door het gevoel dat er te weinig gelegenheid is om partijen met een langere bedenktijd te geven. Jeugdschaak.be ijvert nog steeds om meer dergelijke partijen te laten spelen door de betere jeugdspelers, en de volwassen tornooien te laten doorgaan op meer kindvriendelijker uren.